AFK
AFK, AFK (gatekunstner),(pseudonym Away From Keyboard eller Axel F. Knudsen) er en gatekunstner i Bergen. AFK har vært aktiv på gaten siden 2013. Navnet AFK var opprinnelig en referanse til internettsjargong-forkortelsen for «borte fra tastaturet» («away from keyboard»), men ble senere endret til å være initialene til psevdonymet «Axel F. Knudsen»
Innhold
- 1 AFK
- 2 Kunsten
- 3 Verk (utvalg)
- 3.1 Laugh
- 3.2 Awakening
- 3.3 The Trivium
- 3.4 In Case of Emergency Break the System
- 3.5 Jerna
- 3.6 The Lost Generation
- 3.7 Empire of Sweet Dreams
- 3.8 Enjoy the real thing og Question everything but this statement
- 3.9 Making a Martyr- distraction by polarization
- 3.10 Kunstverket blir overmalt
- 3.11 The Persecution – lest we forget…
- 3.12 The Persecution - United Kingdom 2019
- 3.13 Gatekunst på skur 14
- 4 We Are Millions
- 5 No Lost Generation
- 6 Hug the world
- 7 Excellent-upgrade
- 8 Påske 2020
- 9 Y-blokken Pablo Picasso
- 10 100% Vegan
- 11 Captain of the kakistocracy
- 12 Neo Nakba 2020
- 13 Lady Justice
- 14 Ice Diamond i Tromsø
- 15 Breathe
- 16 Abusers
- 17 Livskvalitet, psykisk helse og rusmiddelbruk under Covid-19-pandemien
- 18 Cake? sanctioned-unsanctioned
- 19 Solheim ballbane
- 20 The Blood Of Innocentia - Blue Morpho
- 21 Se også
- 22 Referanser
- 23 Eksterne lenker
AFK
AFK omtaler seg som stensilkunstner, og benytter ofte en paste-up metode der han klistrer opp bildene sine, piece, på veggene. Han jobber også med skulptur. Gatekunst har han drevet med siden tenårene. Hans klassiske monokrom stensiler er ofte vevd sammen med hans politiske undertoner og hans diskre bruk av farger, som oftest rosa og lilla, noe som gjør hans arbeid lett gjenkjennbart. Han bruker ofte tekst i bildene eller i tilknytning til bildene.
AFK er også kjent for sitt fokus på politiske og sosiale forhold. Har er kritisk til media som han mener ofte forvrenger sannheten og dermed bidrar til ytterligere polarisering av debatten.
Kunsten finnes også på husvegger i Spania, Italia, Frankrike, Storbritannia, Australia, Dubai, Danmark og Litauen. Det som er spesielt med bildene er at omtrent alle består av politikk, med utrolig mange flotte og skjulte detaljer. Hans sosiale engasjement har gjort at han har deltatt på prosjekt for å gi glede til rusavhengige.
![]() |
Anonymiteten gir meg friheten til å være den jeg er. Jeg er happy så lenge jeg får lov å fortsette. | ![]() |
AFK |
![]() |
Jeg tror folk lett kan synes at jeg er pessimist, men jeg er egentlig det motsatte. Jeg er optimistisk og jeg lager alt med kjærlighet. | ![]() |
AFK |
![]() |
Jeg bruker mye tid på å hjelpe de svake i samfunnet. Her har vi i samarbeid med rusavhengige tatt deres synspunkter på alvor, og håper å treffe noen med budskapet. Vekke andre tanker | ![]() |
AFK |
![]() |
AFK står for Away From Keyboard. Han vil være anonym fordi han ikke ønsker juridiske problemer. Flere av hans veggmalerier handler om hvordan menneskene plyndrer naturen på bekostning av dyr. Et av maleriene viser en sørgmodig panda som får en tekstmelding fra ei jente. På den kan det kanskje stå «Sorry, verden er ikke stor nok til oss begge». | ![]() |
Petter Nord [9] |
Kunsten
AFK bruker en rekke virkemidler i sine bilder.
Plassering
Det ser ut som at plassering av verkene er viktig. Verkene blir plassert slik at den urbane arkitekturen blir en del av verket. De er også plassert på sentrale steder slik at mange skal se dem.
Stil
AFK bruker ofte en lineær stil med vekt på klare konturer og flatevirkninger, men ofte også en mer malerisk stil der en legger vekt på farger og forskjellige skyggevirkninger. Den lineære stilen definerer alle former og masser og gir et mer statisk inntrykk på betrakteren. I store verk kan bakgrunnen være mer malerisk, mens objekter i komposisjonen er lineær.
Fargevalget er ofte grått med klare pastellfarger i de lineære objektene.
Motiv
Motivene hans ofte med første inntrykk hyggelige med barn, dyr etc, men når en ser nærmere etter så er det noe i bildene som gir mer uro. Motivene er sterkt samfunnskritiske. Kunstneren ønsker å få betrakteren til å tenke kritisk. Ikke minst er det en sterk kritikk av mediene og deres rolle i samfunnet. Bildene kan også være kommentarer til aktuelle hendelser og personer. Et motiv som ofte går igjen er jordkloden. Den finnes gjenstander og på dyr. AFK bruker gjerne referanser til sine gamle verk i de nyere.
Tekst
AFK bruker aktivt tekst i sine bilder. Det ham være ord som er plassert i selve bildet eller større tekstbolker som er plassert i tilknytning til dem. Noen av disse kan være sitat fra kjente skribenter. Tekstene er ofte en del av bildet og gjør det lettere å tolke innholdet.
Verk (utvalg)
De første verkene kom på gaten i Bergen høsten 2013 utsøkte stenciler som kombinerer det søte og uskyldige med nyskapende meldinger. Barn og dyr forekommer ofte i disse verkene, men det er alltid en vri, alltid en tankevekkende ide knyttet til dem.
«Connect» er det første kjente verk på gaten. En småbarnsmor triller en barnevogn mens hun ser på telefonen. Fra telefonen og ned til den uskyldige babyen snor det seg noe som minner om en slange. Tittelen «connect» understreker budskapet. Moren er «connected» på sin måte. Men ikke på samme måte som tidligere. Bildet var også med på en utstilling samme år.[1]
«Regn» er kanskje det mest betydningsfulle verket fra den tidlige perioden. Verket avbilder en jente og en panda bjørn med ryggen mot hverandre mens de stirrer i telefonene sine. Selv om jenten har en stor paraply, deler hun ikke den med pandaen. Dette tidlige bildet er vakkert, men om du ser lenge på det kan du føle en intens tristhet muligens fordi de stirrer i telefonene sine og sender meldinger til hverandre istedenfor for å snakke sammen. En annen tolkning kan være at paraplyen er malt som verden og jenta velger å ikke dele den med pandaen. Kanskje er dette en mangel på kommunikasjon, rasisme, miljøhensyn?
AFK er bevisst på hvor han plasserer sine verk. I 2014 klarte han å sette «Stolen Child» på en vegg under et roterende kamera ved bybanestoppet ved Danmarksplass, mens «Ice Diamond» er plassert på toppen av Ulriken. [2][3]
Laugh
«Laugh» er en kommentar til terrorangrepet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo. Det viser en muslim og en jøde som sitter tett sammen mot en murvegg og ler og koser seg med et eksemplar av bladet. Det er en passende kommentar til terrorangrepet mot det franske satiriske bladet Charlie Hebdo.
![]() |
Jeg tar utgangspunkt i aktuelle saker fra nyhetsbilder. Et eksempel er «Laugh», der jeg forsøker å lage en inkluderende tolkning av Hebdo-saken, | ![]() |
AFK |
I 2015 var gatekunstnere fra BART i Paris-forstaden Vitry. De hadde med seg en ny tolkning av Laugh som gave til journalisten Zineb El Rhazoui fra Charlie Hebdo. Zineb hadde sett verket for første gang da hun besøkte Berge. Hun ble umiddelbart berørt.
Awakening
«Awakening» var et naturtro bilde av en sovende, naken baby. Effekten ble forsterket av at kunstverket var delt i tre, ett bilde i hver bue i muren.Veivesenet malte over hele kunstverket etter noen dager. Dette vakte folks harme. Det ble laget i februar 2016 under Smørsbro. Bildet var omkring 10 m langt. Kunstverket var dyktig malt, og kunstnerens klare integrasjon var bruken av buene under broen i komposisjonen. Ved å dele bildet i tre, ett bilde i hver bue, ser babyen ut til å ligge bak buene, inne i veggen. Men barnet hadde et tredje øye på pannen, et kjent symbol i kunst. En tolkning kan være at de fysiske øynene oppfatter den fysiske verden, det tredje øyet ser den sanne verden. Noen få måneder etter ble verket fjernet som ulovlig graffiti. dette ble kalt en skandale.
The Trivium
Høsten 2018 kom «The Trivium» malt på samme sted som «Awakening». Babyen er blitt større og klokere.
![]() |
Baby's back! A little older, possibly a little wiser… | ![]() |
AFK |
AFK brukte dette sitatet fra Hellen Keller da han la ut bilder av verket:
Trivium var ved universiteter i høymiddelalderen betegnelsen på de tre emnene som studentene først fordypet seg i, grammatikk, logikk og retorikk.
Trivium og quadrivium fører oss til å snakke med klarhet og se forholdet mellom tingene. Å ha det i bakhodet hjelper det å overvinne den gamle forskjellen mellom humaniora og naturvitenskap. Du kan forstå hvordan et universitet blir universitet når du forstår disse grunnleggende konseptene. Trivium består av grammatikk, logikk og retorikk, mens quadrivium består av aritmetikk, astronomi, musikk og geometri. Sammen leder de studentene til å se en forening av virkeligheten. Triviumet ble alltid undervist først Det kalles ofte ordets kunst og fokuserer på forskjellige måter du kan forstå ord. Grammatikk brukes i logikk, som for eksempel brukes i retorikk. Alle viser til en riktig presentasjon av sannheten, som snakker til sinnet og til følelsene.[4]
AFK viser også til Hermes i merkingen av verket og i bildet.
Hermes hovedrolle blant gudene er å bringe informasjon eller objekter, muligens. levende skapninger, fra ett sted til et annet. Men han er også gud for velstand - og selvfølgelig for handel og for tyveri og svindel. Han er også morsom. Sist men ikke minst, leder han de døde til underverdenen.
Gresk mytologi beskriver Hermes som guden for grenser, og for alle reisende som krysser dem.
Han er fortellernes, gjeternes og oppfinnernes gud.
Hans domener omfatter handel og markeder, kommunikasjon generelt og salgstall spesielt.
Alle tyvers sluhet, grå og hvite løgner, rappkjeftet og glatt tale tilhører også ham.
Han erbudbringer fra guder til mennesker, fra de olympiske sfærer til jorden og videre til det underjordiske.
Han fører til slutt alle menneskers sjeler gjennom dødens porter, over elven Styx og til dødsriket Hades.
Han erveiviser for sjeler som har gått seg bort eller står fast.[5]
Verket ble tatt ned av kunstneren i oktober 2019.
In Case of Emergency Break the System
«In Case of Emergency Break the System» ble malt kort tid etter at veivesenet hadde malt over Babybildet. Meldingen til offentligheten var å være mer kritisk overfor massemedia, konsentrasjon av bedriftskraft og moderne teknologi. For å sikre at stykket fikk riktig oppmerksomhet, slo han sammen med andre gatekunstnere og brakte den lokale avisen, BT med ham for å dokumentere.[6]
Bildet hadde innskriften:
I november 2016 protesterte AFK mot oljerørledningen Dakota Access Pipeline som blant annet blir bygget gjennom urfolksgruppen Standing Rock Sioux sine hellige landområder. AFK sin protest fikk navnet The Beginning is Near, og ble hengt opp under Smørsbroen.
Jerna
«Jerna» ble malt under humorfesten i 2015.
The Lost Generation
«The Lost Generation» ble malt i forbindelse med «No lost generation» som var et UNICEF-prosjektet der psykologistudentene samlet inn penger. Innsamlingsaksjonen skulle bidra til å gi psykososial støtte til krigsrammede barn i Syria og skape trygge og barnevennlige miljøer i en kaotisk tilværelse. Etter samtaler med både Det psykologiske fakultet, rektoratet ved Universitetet i Bergen og riksantikvaren, ble det klart at den fredede veggen kunne brukes til et 14 meter langt gatekunstverk. Det representerte den tapte generasjonen som kan komme dersom de ikke får hjelp.[7]
Empire of Sweet Dreams
«Empire of Sweet Dreams» er de første 30 meter av en 70 meter vegg mellom Bergen flyplass terminal og Choice Comfort Hotel. Inspirasjonen til dette arbeidet kommer fra Choice Hotels og hotellets samarbeid med UNICEF i et forsøk på å beskytte barn mot menneskehandel. Navnet på samarbeidet er Sweet Dreams
De store komposisjonene ble skissert opp ved hjelp av en projektor. Så ble det jobbet med bokser og koster for å lage detaljene.[8]
Enjoy the real thing og Question everything but this statement
AFK ville med «Enjoy the real thing» stille spørsmål med markedsføring og re-branding teknikker som blir brukt av terrorgrupper som er støttet av USA og NATO. Finnes det en annen og dypere sannhet rundt vestens krig mot terror enn den som er i vestlig media? Vi må våkne opp til det faktum at det ofte først og fremst handler om å tjene penger. I en økonomisk globalisering kan det tenkes at Coca Cola og Pepsi driver en hjernevasking og utbytting av verdens befolkning på linje med politiske terrorister. Gatekunstneren AFK lar logoene til Coca Cola og Pepsi invaderes av ordene Al Quaida og ISIS, to terrororganisasjoner.[9][10] Enjoy the real thing skapte frykt blant foreldre ved St. Paul skole. Rektor ved UiB så seg nødt til å male over gatekunstverket. AFK svarte raskt med piecen «Question everything but this statement».[11][12]
Making a Martyr- distraction by polarization
Natt til 2. påskedag 2018 ble det satt opp en Paste-up i Hans Holmboes gate i Bergen. Bildet forestiller ved første syn avgåtte justisminister Sylvi Listhaug avbildet på et kors med tornekrone, men det er ikke Listhaug som er hovedpersonen. Verket har flere lag med meddelelser. Naglene gjennom hendene hennes har partiet «Rødt» sin logo og hun har Fremskrittspartiets logo tatovert inn på den ene skulderen. På magen står «Min Kamp», og ved føttene er plassert blomster og en rekke mikrofoner. Foran verket var det også plassert levende blomster.
I bildets bakgrunn er malt ord som «Palestina» – som ingen ende vil ta … «HUNGER» – sult … «YEMEN» – og hva som ligger bak, at Saudi-Arabia får ture fram uten spesielt internasjonalt press … «Mass Surveilence» – overvåking av massene, noe som har fått rettmessig oppmerksomhet og oppsving de siste dagene, men også all den overvåking som foregår skjult … «Norsk Våpeneksport» Bildet er satt inn i et endefelt på bygningen der det før var en butikk og omramningen virker som en tempelgavl. Referansene i bakgrunnen er budskapet bak hele maleriet. Poenget er å vise at de viktige tingene drukner i personfokus og personangrep, mens de virkelige budskapene, de virkelige kampene glemmes i bakgrunnen.
Kunstneren forklarte verket slik:
Kommentarer og tolkninger
![]() |
Det er veldig rart om den blir fjernet. Politiet sa de regnet det som tagging, noe jeg synes vitner om uvitenhet. AFK er en kjent og respektert person i gatekunstmiljøet.
AFK har brukt et veldig sterkt virkemiddel her, nemlig Kristus på korset, erstattet av Listhaug. Det er mulig å tolke dette på minst to måter. Den ene er henne som et offer for omstendighetene, og at hun ligner på Kristus ved at hun ofrer seg for en god sak - noe som er høyere enn henne selv. Den andre tolkningen av verket er langt mer kritisk til Listhaug og hennes rolle i norsk politikk AFK forsøker å plassere henne i den fascistiske tradisjonen. Den er stikk motsatt, der hun iscenesetter seg selv i Kristus sin rolle. Hun står ikke på ein krans av torner, men mikrofoner og blomster, noe som peker i den retningen. Det at hun også har en tittel på magen som er en referanse til Hitler sitt bokverk, er å si at hun er en fascist. |
![]() |
Siri Meyer |
Kunstverket blir overmalt
Natt til 4 april 2018 ble kunstverket først vandalisert da noen hadde tagget over ansiktet med hvit maling. Kunstneren gikk så selv ut og gjorde teksten i bakgrunnen tydeligere. Senere på natten ble bildet overmalt med svart maling. I løpet av neste natt ble også det svarte bildet fjernet og bare noen få rester var tilbake på veggen. Dagen etter ble det kjent at bildet hadde blitt reddet av noen kvinnelige studenter som også hadde klart å fjerne svartmalingen med neglelakk.
![]() |
Jeg markerte teksten tydeligere . Dette var ment å være den siste finishen av arbeidet der fokuset skifter. Så tagget noen bildet – og før det ble morgen hadde det blitt malt helt svart. | ![]() |
AFK |
Bildet ble tatt ned av noen studenter som renset det med neglelakk. De solgte det til en person som så donerte det videre til en som ville auksjonere det til inntekt for kreftsaken. Det ble så solgt på auksjon for 500 000.
The Persecution – lest we forget…
Bildet, som er malt på lerret, viser Julian Assange i oranje kjortel med hette over hodet og foran ansiktet. På brystet har han et skilt der det står «Free press». Kortet er også formet som et kikkertsikte. Bildet har påskriften «If you tolerate this. Who will be next?»
Et kryss i kikkertsiktet er mot hjertet til Assange Her står ordene «Free Press.» Pilene i kikkertsiktet danner også et kors. Han er plassert på en sokkel med påskriften «1984 is so yesterday». Under står ordene «We the people».
Posituren til Assange er lik fangene i Abu Ghraib fengselet i Irak og bildene ble lekket via wikileaks. Det ble avslørt at amerikanske militærstyrker brukte torturmetoder mot krigsfanger.
Den orange kjortelen kan også vise til fanger i amerikanske fengsel på Guantanamo, men også til fangene som ble henrettet av Isis. Assange står med utstrakte armer og skikkelsen minner om Thorvaldsens Kristus.
Under Assange sitter to figurer i svart-hvitt med bøyde hoder i sorg. En av dem forestiller den amerikanske frihetsgudinnen. Den andre forestiller Justitia eller Lady Justice. Frihetsgudinnen har knust fakkelen og ut av den kryper en rotte. Under henne ligger en konvolutt. Konvolutten er 1. Amendment, den amerikanske grunnloven. Justitia veier mynter og ved siden av står en hønsefugl og pirker i myntene.
Justitia kan også tolkes som Judas og myntene kan symbolisere sølvpengene. Hønsefuglen kan være symbol for Peter som fornektet Kristus tre ganger før hanen gol. Bildet gir også assosiasjoner til kristusfremstillinger med Maria og Johannes sørgende ved korset. 1984 referansen handler om George Orwells fremtidsroman 1984, om Amerikansk overvåkning.
AFK har forklart hvorfor han har laget bildet:
Bildet ble først hengt opp natt til Langfredag 2019, men raskt tatt ned av en drosjesjåfør som trodde det var tilgriset med hvit maling. Det viste seg at det bare var limen som ikke var tørr. Etter at det ble levert tilbake ble det på nytt hengt opp natt til Påskeaften 2019.
Bildet forsøkes tatt ned, skades og blir stjålet
![]() |
Last news
People are polloning it down, steeling the art of the wall. ... in broad daylight Even as tv crews are filming! OMG ... it has become a Hitchcock |
![]() |
Ikke mange timene etter at bildet var blitt hengt opp ble det forsøkt tatt ned av flere menn som ville ta vare på det og selge det til inntekt for Resett og Wikileaks. Det var ikke helt enighet innad i gruppen. Mens dette foregikk kom en person forbi og rev av en flik av bildet. Etter at de forsto at kunstneren ønsket at bildet skulle bli hengende arbeidet de sammen med andre på stedet for å henge det opp igjen og reparere det som var revet av.
Mandag morgen ble bildet stjålet av en mann og kvinne som hevet de kom fra kommunen.
![]() |
Vi kommer fra byantikvaren i Bergen. Tanken er å ta dette ned, og henge det opp på et sted hvor alle kan få se det, | ![]() |
sier Desiree. |
Bildet ble fraktet vekk i et teppe. De satte også igjen to innrammede bilder. Det ble raskt oppklart at det ikke stemte at de kom fra Byantikvaren.
![]() |
Jeg ble spurt om jeg var sprø. Nei, så absolutt ikke. Byantikvaren i Bergen kommune er ikke i ferd med å fjerne Julian Assange-verket til AFK, | ![]() |
Johanne E. Gillow |
Melding fra Kunstneren:
Å ta et bilde fra gaten er tyveri om kunstneren ønsker at bildet skal være der:
Etter noen dager ble bildet levert tilbake til kunstneren:
The Persecution - United Kingdom 2019
En ny utgave av «The Persecution» ble satt opp i nærheten av Westminster Magistrates Court i forbindelse med rettssak mot Julian Assange i oktober 2019. I den forbindelse hadde en gruppe kunstnere reist til London for gjennom sin kunst å støtte Assange.
Bildet er ganske likt den første utgaven, men i bakgrunnen skimter vi flagg.
Gatekunst på skur 14
Juli 2019 arbeidet en rekke gatekunstnere i et felles prosjekt Gatekunst på SKUR 14
AFK har plassert fortellingen sin inne i et menneskes hode. Vi ser siluetten av mennesket i taket.
På en grå bunn med sitater av Peter Singer, Leonardo da Vinci, Pythagoras og Albert Schweitzer har han plassert en jente som omfavner en gris. Ordet Hamburgers er skrevet med tydeligere skrift. Samtidig har hun kniv og gaffel i hendene. På grisen ser vi tegninger som ligner jordkloden. Den kan derfor også være et bilde på Jorden som kan gå under. Jenten sitter midt mellom to bølger. Den ene bølgen er rolig og på den flyter et isflak. Den andre er ødeleggende og vi ser hvordan den er i ferd mes å ødlegge hus og trær.
På bakgrunnen i bildet er det skrevet «The future is Beautiful if you want it...» med litt tydeligere bokstaver. På jentens ene arm er det skrevet «Love thy fellow. Know thy Food. Heal thy home» På toppen av den ødeleggende bølgen er et skrevet «Can stop».
Detaljer av midtmotivet
Jenten har et valg. Hun han la vær å spise grisen som hun er glad i. Det bekymrede uttrykket i ansiktet hennes vitner om at det er et vanskelig valg. Men løsningen kan være «Love thy fellow. Know thy Food. Heal thy home»
- Hamburger, love, paradox,
Sitat
![]() |
We are, quite literally, gambling with the future of our planet- for the sake of hamburgers | ![]() |
Peter Singer[13] |
![]() |
I have from an early age abjured the use of meat, and the time will come when men such as I will look upon the murder of animals as they now look upon the murder of men. | ![]() |
Leonardo da Vinci[14] |
![]() |
As long as men massacre animals, they will kill each other. Indeed, he who sows the seeds of murder and pain cannot reap the joy of love. | ![]() |
Pythagoras[15] |
![]() |
Think occasionally of the suffering of which you spare yourself the sight | ![]() |
Albert Schweitzer[16] |
Detaljer av bølgemotivet
Det er flere detaljer i den ødeleggende bølgen. Tvillingtårnene er der, inne i selve bølgen er en rekke øyne som ser på betrakteren. Vi ser også hus, trær og landskap som er i ferd med å bli ødelagt, men kanskje det er mulig å stoppe bølgen? «The future is Beautiful if you want it...».
- Can stop?
Menneskeheten har et valg, men det gjelder å ta det riktige valget før det er for sent, for fremtiden er vakker om du ønsker det.
We Are Millions
We Are Millions er en stor global kampanje til støtte for den fengslede WikiLeaks-redaktøren Julian Assange, som risikerer livstid i fengsel i USA. 26 juli 2019 ble det åpnet en utstilling på tre steder i Bergen, ved Lille Lungegårdsvann, på Nøstet og i Media City Bergen. Utstillingen var laget av kunstnerkollektivt i Bergen og viste en rekke kjente og «vanlige» personers støtte til pressefrihet og ytringsfrihet. Den hadde kunstverk av flere kunstnere.
- Lille Lungegårdsvann
- MediaCity
Censur
En uke kom denne meldingen fra AFK:
AFK ville gjerne vite hvem som hadde reagert og spurte huseier og kafeeier om dette, men de ble svar skyldig.
![]() |
Jeg mener at de som vil at den skal tas ned, må stå frem | ![]() |
AFK |
Den eneste begrunnelsen var denne:
Lørdag ble utstillingen i MediaCity fjernet av huseier.
Reaksjoner
Mediebedriftene var klare i at dette var noe en ikke kan godta.
![]() |
Dessverre er det et tegn i tiden at «en del reaksjoner» er nok til at kunst og uttrykk blir fjernet. Men at dette skjer i huset til ytringsfrihetens viktigste forkjempere, nemlig redaktørstyrte mediebedrifter, er nesten ikke til å begripe.
Mediebedriftene bør si klart og tydelig til huseier at slik sensur er fullstendig uakseptabel. Utstillingen bør tilbake så raskt som mulig, og Entra bør beklage. |
![]() |
Leder BA[17] |
![]() |
Norske Billedkunstnere reagerer på det vi anser som sensur av en kunstutstilling. Det er et angrep på ytringsfriheten, og det kan vi ikke akseptere. Vi stiller oss sammen med Norsk PEN i denne saken; utstillingen bør settes opp igjen i tråd med avtalen med kunstneren, de som ønsket utstillingen fjernet bør stå frem med sin begrunnelse, og de som har fjernet utstillingen må begrunne hvorfor. Å fjerne et kunstverk uten begrunnelse er sensur. | ![]() |
styreleder Ruben Steinum.[18] |
Natt til mandag var det kommet opp et nytt kunstverk i Bergen. Maleriet var laget med AFKs eget portrettbilde, men med ansiktet erstattet av en jordklode og påskrift sensurert, Censored.
I løpet av dagen ble det klart at huseieren hadde snudd og at utstillingen kunne settes opp igjen.
Bergens Tidene hadde denne kommentaren:
![]() |
Ein av reaksjonane mot fjerninga har kunstnaren AFK sjølv stått for, ved å lage eit kunstverk på det såkalla Listhaug-hjørnet i Bergen.
Over figuren på det nye kunstverket står ordet «censored?» på raud bakgrunn. Det er svært uheldig at dette spørsmålet kan bli stilt om utstillinga i Media City Bergen. Media City Bergen er landets største medieklyngje. Her held mellom anna BT, NRK, BA, TV2 og Institutt for informasjons- og medievitskap ved Universitetet i Bergen til. I eit bygg som dette bør det vere stor takhøgd for kva type ytringar det skal vere plass for. Det var spesielt problematisk at Entra ikkje vil gå inn i grunnlaget for å fjerne utstillinga. Dei viser til at dei har fått «en del reaksjoner», slik BA skriv. Entra understrekar no at det ikkje var press frå leigetakarar i bygget som førte til at utstillinga blei fjerna. Det er bra at denne avklaringa kjem, men ho kunne godt ha kome raskare. Det er svært viktig at offentlegheita kan ha tillit til at redaksjonane og det akademiske miljøet i Media City Bergen ikkje er redde for kontroversielle ytringar. Både kunsten og journalistikken må vere frie. |
![]() |
Kommentar Bergen Tidende[19] |
Også «protestbildet» ble borte, men kom til rette og ble levert til kunstneren i 2020.
Utstillingen ble hengt opp igjen av kunstnerkollektivet Saken
No Lost Generation
Ble malt i 2019 og kan sees som en oppfølger til «The Lost Generation» fra 2015.
En hel generasjon står i fare for å gå tapt på grunn av krig og flyktningkatastrofer, og en hel verden står handlingslammet å ser på. Verden kan komme sammen. Vi kan redde de uskyldige og spesielt sårbare barna, hvis viljen er sterk nok. No Lost Generation av AFK er et av flere kunstverk av gatekunstneren som setter søkelyset på grusomhetene barn lever under i flyktningleire som Moria, og farene barna møter når de prøver å nå Europa.
Hug the world
Bildet ble malt under Coronakrisen våren 2020. Det var plassert under Nygårdsbroen og var godt synlig for de som kom kjørende mot Legevakten i Bergen.
Trykk
«Hug the world» som ble laget under den mørkeste delen av Korona-krisen, minner oss på å holde sammen. Kunstverket på gaten forsvant raskt da det var satt opp under Nygårdsbroen på vei til Legevakten i et område som Statens veivesen rydder for gatekunst ofte. I juni 2020 kom trykket. Det opprinnelige gatemotivet ble kraftig oppgradert med symbolikk og referanser til både politikk og tidligere verk fra AFK i D.G.A trykk. Trykket kom i flere utgaver også noen håndkolorerte trykk.
Excellent-upgrade
Dette bildet ble malt til prosjektet Know Yourself og hengt på anleggsgjerde ved Bergen rådhus. Under coronakrisen fikk barnet på seg munnbind. Det opprinnelige navnet var Excellent som nå ble oppgradert.
![]() |
Ved hjelp av kunstig intelligens kan de nå identifisere innbyggere, selv med ansiktsmaske | ![]() |
AFK |
Påske 2020
Påsken 2020 under Coronautbruddet ble dette bildet laget. Folk måtte holde seg hjemme og fikk ikke lov til å reise på hyttene sine i Påsken. Bildet viser en mutt gutt med lue i Kvikklunch farger, appelsin i hånden og Setesdalskofte som vender ryggen til den urett som skjer. Inspirasjon er et foto som beskriver Armenske flyktninger på vei mot Aleppo under det Armenske folkemordet. Fotoet er fra 1915.
«Uansett hvor legitime våre ulemper er, er det luksusproblemer sammenlignet med realitetene til de fleste andre». Mange hundre tusen mennesker verden over lever under fryktelige og livsfarlige forhold i flyktningleire. Syria, Jemen og en rekke andre land er totalt ødelagt av krig, og mennesker kjemper daglig en desperat kamp om å overleve. Menneskene der har ingen muligheter mot pandemien, og får nå lite internasjonal solidaritet og støtte.
Y-blokken Pablo Picasso
Natt til 5.mai 2020 dukket det opp et verk på treveggen som omgir rivingsområdet til Y-blokken i Regjeringskvartalet. Verket viser et bilde av den spanske kunstneren Pablo Picasso som holder opp sin høyre hånd for å markere motstand mot at bygget rives. Sin venstre hånd holder han fast i sin egen skjortekrave, som er formet som en Y.
Kort tid etter at AFK laget bildet ved Y-blokken, ble det fjernet av Statsbygg. Dette ble bekreftet av kommunikasjonsdirektør Hege Nja Aschim.
![]() |
...not stolen... removed by Statsbygg. I'm not sure which is worse though. | ![]() |
AFK |
100% Vegan
Bildet ble malt sommeren 2020 på en rivingsklar bygning ved Tines anlegg på Minde i Bergen.
En 100% vegansk ku med plaster på juret. Inntil kuen sitter en jente som drikker milkshake. På kuens kropp gjenkjenner vi jordkloden:
Captain of the kakistocracy
Bildet ble også malt på selve gaten sommeren 2020 ved Tine meieriet.
Bildet viser hvordan Trump, Captain of the kakistocracy, styrer skuten USA ned i en kum med kummelokk.
Kakistokrati er en styreform hvor landet er styrt av de verste, minst kvalifiserte og mest skruppelløse innbyggerne. Ordet er sammensatt av gresk kakistos (κάκιστος; verst) og kratos (κράτος; styre) og ordet ble først tatt i bruk av den engelske forfatteren Thomas Love Peacock i 1829.
Begrepet har siden 1980-tallet blitt tatt i bruk i særlig amerikansk politisk debatt fordi debattanter har hatt behov for ord for å kunne karakterisere sittende politikere som fullstendig udugelige og inkompetente.[20]
Neo Nakba 2020
Natt til 1. juli 2020 kom det opp et nytt kunstverk på «Det politiske hjørnet» med navn Neo Nakba 2020. Verket kritiserer Israel sin planlagde annektering av om lag 30 prosent av Vestbreidden og Jordan-dalen med støtte fra den amerikanske presidenten, Donald Trump.
Nakba (arabisk النكبة,«al-Nakba», «katastrofen») er den arabiske benevnelsen på fordrivelsen av palestinerne. Grunnleggelsen av staten Israel regnes som begynnelsen på Nakba, og 15. mai er derfor en viktig minnedag i den palestinske kalenderen. Uttrykket ble preget av Constantine Zurayk, en historieprofessor ved det amerikanske universitetet i Beirut; han brukte det i sin bok Ma'na an-Nakba (katastrofens betydning) fra 1948.
Bildet viser den amerikanske presidenten Donald Trump, den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu og Jared Kushner, Trump sin rådgjevar. Kushner holder tegneseriefiguren Handala som er fremstilt svart, i et knegrep under seg. Knegrepet refererer til det politimannen som er siktet for drapet på George Floyd brukte men kan også tolkes som et politisk knegrep. Muligens er det Trump holder en Fasces i hånden, det går ikke helt frem av bildet. Trump og Netanyahu er kledd i historiske kostymer som bringer tankene til korsfarerne, men også til kolonister. Trump har også et selvsikkert eller triumferende uttrykk i ansiktet, men han er fremstilt mindre enn Netanyahu. Flagget har fått et piratsymbol som et tegn på at det er en piratstat som tar for seg det de vil uten at det får konsekvenser.
Fasces (flertallsform av det latinske fascis som betyr «bunt» eller «knippe») var opprinnelig en bunt med pinner eller kjepper som ble båret under opptog og seremonier i det gamle Romerriket som tegn på makt. Pinnene var gjerne av bjørk eller alm, bundet sammen med et rødt bånd og utstyrt med en øks. Kjeppene symboliserte retten til å straffe med slag, mens øksen symboliserte halshogging og dødsstraff. Fasces brukes fremdeles flere steder som symbol for statlig autoritet og straffemyndighet, ordensmakt og politivesen. [21]
Planen var at den israelske regjeringen den 1. juli skulle åpne for annektering av deler av okkuperte Vestbredden, inkludert Jordan-dalen. Av palestinerne er det blitt kalt dødsstøtet for tostatsløsningen. Av Israels statsminister Benjamin Netanyahu er det blitt kalt «historisk mulighet». Den planlagte annektering ble utsatt inn til videre på grunn av koronakrisen. FN kaller enhver annektering – som vil legge okkuperte palestinske områder under israelsk lov – ulovlig.[22]
Handala
Flere steder rundt om i byen ble det hengt opp bilder av tegneseriefiguren Handala. Figuren oppstod på 70-tallet, og har sidan blitt et symbol på det palestinske folket. Den lille gutten Handala viser vei inn mot det nye kunstverket på hjørnet mellom Hans Holmboe gate og Fosswinckels gate.
Handala (Arabic: حنظلة), also Handhala, Hanzala or Hanthala,er et fremtredende nasjonalt symbol og personifisering av det palestinske folket. Figuren ble skapt i 1969 av den politiske tegneserieskaper Naji al-Ali, og fikk sin nåværende form i 1973. Handala ble signaturen til Naji al-Alis tegneserier og er fortsatt et ikonisk symbol på palestinsk identitet og trass. Figuren er blitt beskrevet som å fremstille krig, motstand og den palestinske identiteten med en forbløffende klarhet.
Lady Justice
![]() |
Exposing War Crimes Should Always Be Legal. Committing And Hiding Them Should Not. | ![]() |
Caitlin Johnstone |
Natt til 5. oktober 2020 kom Lady Justice på hjørnet i Fossvinkelsgaten. Dette er en unik interaktiv piece, som lag for lag avslører den totalt uverdige rettsprosessen i utleveringssaken mot Julian Assange. Opprinnelig hadde verket en smilie-maske foran Lady Justice ansikt. Tok en vekk masken var det bare en hodeskalle. Håret i dommerparykken var laget av missiler. Kappen hennes var satt sammen av to flagg, det svenske og amerikanske. Det svenske hadde noen røde flekker som kunne minne om blod. Flaggene kunne trekkes til siden og avslørte kunstnerens mening om rettsprosessen mot Julian Assange. På baksiden av det svenske flagget var en etikett med teksten Welcome to the show. Bak det amerikanske flagget var teksten Old Banksy Kangaroo Court. Kenguruen hadde også en dommerklubbe i hånden. Bakgrunnen i bildet hadde en rekke referanser til personer og hendelser som kan tolkes som bakteppe til prosessen.
Kenguruen viser til uttrykket Kangaroo Court som er et begrep som brukes til å beskrive et rettssystem som ignorerer de anerkjente standarder for lov eller rettferdighet, som er partisk mot saksøkte, og hvor dommen mot anklagede vanligvis er forutbestemt.
![]() |
It’s important to remember that the amount of evil deeds power structures will commit is directly proportional to the amount of information they are permitted to hide from the public. We will not have a healthy world until power and secrecy have an inverse relationship to each other: privacy for rank-and-file individuals and transparency for governments and their officials. | ![]() |
Caitlin Johnstone [10] |
Ved Lady Justice lå en rekke ødelagte gjenstander sammen med pressekort og flere kamera. Dette viste til pressens mangel på omtale og kritisk journalistikk i denne saken.
![]() |
News Media Who Ignore The Assange Trial Are Admitting They Don’t Care About Journalism | ![]() |
Caitlin Johnstone [11] |
Dommer Vanessa Baraitser har annonsert at hun vil avsi dommen i Assange saken 4. januar 2021.
Ice Diamond i Tromsø
I 2015 malte AFK Ice Diamond på toppen av Ulrikken. Da ble han og hans medhjelper overrasket av storm og klarte så vidt å komme seg ned igjen.[23] Verket har vært der inntil Ulriksbanens stasjon skulle ombygges.
5. desember 2020 ble verket malt på en vegg like under Fjellheisen i Tromsø, denne gangen i samarbeid med Tegson som har malt bakgrunnen.
Motivet av isbjørnen og jenten som handler om klimadebatten er fortsatt like aktuell. Veggmaleriet viser en hvit bjørn som står på etisflak. Jenten holder et stykke is / diamant på en pinne og isbjørnen ser på det med tristhet. Isbjørnen har en badering for når vannet stiger så trenger den hjelp til å hold seg flytende. Kunstneren ønsker å øke bevisstheten om den globale oppvarmingen, siden smeltende isbreer bringer hvite bjørner i fare. Uten en stabil is under føttene kan disse dyrene ikke jakte og blir tvunget til å sulte i flere måneder til vannet fryser igjen. Derfor ser det ut til at et enkelt isbit får verdien av diamanter.
Bjørnen alene har også blitt malt i Kaunas i 2015 i samarbeid med Teg og Benjamin Vinkel.
Breathe
14 desember 2020 ble bildet Breathe avduket i Tromsø rådhus.
I 2020 var det 200 år siden Florence Nightingale ble født i England. Tanken var at hele 2020 skulle bli et jubileumsår for sykepleierene, men koronaepidemien har gjort dette vanskelig. Kunstverket «Breathe» er laget av AFK, og forestiller en sykepleier i tradisjonell uniform som kjemper for å komme seg opp til overflaten i et hav eller en sjø. I bakgrunnen ser man flere miner og andre hindringer. Verket er en del av med gatekunstprosjektet, The Art of Nursing. Kunstverket er på 2.5 x 2.5 meter og ble midlertidig plasserti rådhuset I Tromsø der det ble avduket.
Maleriet beskriver Gro, en kvinne i et fall, et symbol på sykepleierens tilværelse. Hun opplever høy arbeidsbelastning, underbemanning på grunn av økonomiske nedtrekk, i tillegg til en stor emosjonell involvering i pasientenes liv. En fin, men tung bør å bære. Sykepleiere vil gi alt for pasientene sine. Det ville også Gro. Så møtte hun veggen, ble utbrent. Dette handler om å kunne ta vare på seg selv, sier AFK som ønsker at bildet skal være ubehagelig å se på for å gi ettertanke til det sykepleiere står i.
Maleriet er et dypdykk inn i sykepleierens tøffe tilværelse. Det er malt etter bilder tatt av Larsen under vann med en oksygen flaske, og en gammel original sykepleierkjole. Det var enormt krevende, spesielt for henne. Hun ble med på AFKs tolkning av fortellingen. Det innebar at hun dro til Bergen for å bli fotografert på dypet i svømmehallen.
Sykepleieren
Abusers
Abusers ble satt opp natt til 20. mars 2021. Det er laget til støtte for kampanjen #straffskader, som jobber aktivt for en rusreform. Ifølge AFK er kunstverket inspirert av en FN-rapport som tar til orde for en ny global strategi mot narkotika, og viser at straff-regimet ikke har lykkes.
I starten av juni skal i Stortinget å avgjøre om det blir en rusreform i Norge. I februar la regjeringen frem et forslag der de støttet en anbefaling om at det å bære mindre mengder narkotika ikke skal utløse straff.
![]() |
- Vi opphever straffeansvar for bruk og oppbevaring av mindre mengder narkotika til eget bruk. Det betyr at det forstatt er forbudt, men det er ikke lenger straffbart. | ![]() |
Regjeringen |
Livskvalitet, psykisk helse og rusmiddelbruk under Covid-19-pandemien
Cake? sanctioned-unsanctioned
En 7 år gammel jemenittisk jente ble en av tapene i det FN har ansett som verdens verste humanitære krise. Amal Hussain, ble kjent på grunn av et fotografi i The New York Times av fotograf Tyler Hicks. Hun døde av underernæring i en flyktningleir i Nord-Jemen. Bildet av hennes utmattede kropp fikk leserne til å prøve å hjelpe det sultende barnet, men hjelpen kom for sent.
Hussain er bare en av mange barn som dør midt i en dypt kontroversiell krig ført av Saudi-Arabia i Jemen. Jemen ligger på den sørlige spissen av den arabiske halvøya, mellom to strategiske vannveier - Rødehavet og Adenbukten - Jemens konflikt har sine røtter i 2011, året Hussain ble født og en serie protester kjent som den arabiske våren feide gjennom Midtøsten og Nord-Afrika. Den mangeårige lederen Ali Abdullah Saleh trakk seg etter massive demonstrasjoner i 2012, men hans etterfølger, Abed Rabbo Mansour Hadi, møtte snart egne problemer.
Vanskelige økonomiske forhold førte til en ny bølge av protester mot Hadi da hans administrasjon kjempet for å takle opprør fra Houthis, også kjent som Ansar Allah, hvis Zaidi-shiamuslimske samfunn styrte landet før 1962, samt det ultrakonservative sunnimuslimske al- Qaidas militante gruppe. På slutten av 2014 stormet Houthiene hovedstaden og tvang Hadi ut i månedene som fulgte.
Solheim ballbane
Juni 2021 ble det malt gatekunst på Solheim ballbane som en del av Bergen kommunes områdesatsing for Solheim nord. Ambisjonen for aktivitetsparken var at den skulle være inkluderende og samlende. Det ble laget en mindre ballbane, med volleyballnett og basketkurv, som også ble tilrettelagt for rullestolbrukere. aAtivitetsparken var tenkt å kunne brukes til større samlinger som 17. mai, Sankthansfeiring og julefeiring. AFK malte to motiv, og det ene ble endret etter kritikk.
Yulia Tsvetkova
Yulia Vladimirovna Tsvetkova født 23. mai 1993 er en russisk kunstner og aktivist fra Komsomolsk-on-Amur. 11. februar 2020 ble hun anerkjent som en politisk fange. Fra en ung alder var Tsvetkova engasjert i kunstnerisk virksomhett. I en alder av tretten hadde hun sin første separatutstilling på Komsomolk-on-Amur moderne kunstgalleri. I flere år var hun vert for "Amur Stars", et ungdomsprogram på den lokale TV-kanalen. Hun ble utpekt som et av de begavede barna i Khabarovsk-territoriet. I en alder av 15 år forlot Tsvetkova skolen med drømmer om å bli koreograf. Hun flyttet til Moskva i en alder av 17 år, hvor hun trente på en rekke danseskoler og studerte moderne dans. Senere studerte hun kampsport og parkour. Hun mottok sin ADAPT-trenersertifisering fra London-baserte Parkour Generations, men ble tvunget til å avslutte sin sportslige karriere på grunn av skade.
I 2018 begynte Tsvetkova sin aktivisme. Hun skrev og foreleste om feminisme, LHBT-rettigheter, antimilitarisme og miljø. I september 2018 åpnet hun et kultursenter. Kultursenteret arrangerte ukentlige foredrag, "Living Library" -økter, støttegrupper for skolebarn og mødre, miljøtiltak og et inkluderende marked for håndlagde varer.
Yulias husarrest ble pålagt 23. november 2019 etter at hun la ut tegninger av kvinnelige kjønnsorganer på sosiale medier for å utfordre tabuer knyttet til vaginal anatomi og menstruasjon. Hun anklages i henhold til avsnitt 242.3, som gjelder «produksjon og distribusjon av pornografisk materiale».
I følge Memorials menneskerettighetsforkjempere er den straffeforfølgelsen mot Yulia knyttet til hennes offentlige stilling og viktigheten av hennes rolle i den feministiske bevegelsen.
1. mai 2021 startet Yulia Tsvetkova en sultestreik for å kreve at rettssaken ikke ble forsinket, for å åpne retten for publikum og tillate en offentlig forsvarer.
- Verk av Yulia Tsvetkova
- Verk av Yulia Tsvetkova
![]() |
he Stedelijk Museum wants to express its solidarity with artist Yulia Tsvetkova who has gone on a hunger strike while awaiting the outcome of the case against her under restraint in her hometown. | ![]() |
Gatekunsten
- AFK
The old one
The old one var et motiv som AFK hadde brukt før. Det var malt etter et bilde fra 1948 av fotografen John Phillips og publisert i magasinet Life som et av en rekke bilder som dekket fordrivelsen av jødene fra gamlebyen i Jerusalem i 1948. Bruken av fotoet kan symbolisere at skikkelsen på fotoet har opplevd det samme som palestinerene og kommet til at han vil støtte de som ser uretten og vil fortelle verden om den.
- AFK
The Blood Of Innocentia - Blue Morpho
- Arne Beck og AFK
Bidrag til innsamlingsaksjonen på NRK 2021 for Plan Norge - Barn, Ikke brud, The Blood Of Innocentia - Blue Morpho.
Se også
Referanser
- ↑ Fanaposten: Om å bli slukt av teknologien
- ↑ [1]
- ↑ [2]
- ↑ Dr. Jeffrey Lehman; Understanding the Trivium and Quadrivium
- ↑ Farmasihistorie.com
- ↑ Bergens Tidende
- ↑ Tidene
- ↑ AFK
- ↑ AFK
- ↑ Bergenart
- ↑ [3]
- ↑ [4]
- ↑ [5]
- ↑ [6]
- ↑ [7]
- ↑ [8]
- ↑ Uakseptabel kunstsensur i medielandsbyen
- ↑ Bodøposten
- ↑ BT:Kunsten må vere fri
- ↑ Styrt av de verste
- ↑ Wikipedia
- ↑ NRK: Annektering vil «merkes for generasjoner»
- ↑ AFK
Eksterne lenker
- AFK
- Video Facebook
- Kube
- Bilder av Svenn Sivertsen på Flickr
- Street art in Bergen
- Tv2 Malte norsk Charlie Hebdo-hyllest i Paris
- Bergens Tidende: Gatekunstnere fra Bergen møtte overlevende Charlie-journalist
- Bergens Tidende:Her er Bergens-lengste gatekunstverk
- Bergens Tidene: Se hva som ligger under Smørsbroen
- Bergens Tidende: NYTT KUNSTVERK UNDER SMØRSBROEN I NATT
- Spartakus
- AFK Street Art: Serious messages with a glimpse of hope
- NRK: Hotell hyret gatekunstner til å lage 70 meter langt bilde
- AFK AT THE BERGEN AIRPORT
- AFK and Pure Evil for the Nuart Sandnes Art Trail
- AFK (NO) FOR OUTDOOR FESTIVAL, ROME
- Har høy terskel på gatekunst
- Bergenart
- Bergens Tidende: Al-Qaida-gatekunst ble for drøyt for skoleelever
- Elephant in the Room
- Studvest:Den mystiske gatekunstneren
- Bergens Tidende: Gatekunst i høyden
- Bergens Tidene: Tegnet korsfestet Sylvi Listhaug
- VG:Gatekunstner i Bergen malte korsfestet Listhaug
- NRK: Gatekunstner malte naken og korsfestet Listhaug
- Dagbladet: Kunstneren avslører: Derfor «korsfestet» han Listhaug
- NRK: Listhaug-bildet har en interessant dobbelthet
- NRK: Kunstneren har satt Sylvi Listhaug sjakk matt
- NRK:Erna Solberg om Listhaug-bildet: – Det provoserer
- Bergens Tidene:Kunstneren: – Meningen var aldri å rakke ned på Listhaug
- Bergens Tidene: Huseierne har fått bud på Listhaug-kunsten
- Dagbladet: Retten til å korsfeste
- VG - Lars Elton: Kunstanmeldelse AFK - «Making a martyr»: Misforstått martyrdiskusjon
- NRK: Listhaug-maleriet er borte: – Trist
- Bergens Tidende - Frode Bjerkestrand: Politisk kunst var likevel ikke død
- Pinty; Ina Gravem Johansen: SKRIFTEN PÅ VEGGEN
- Bergens Tidende: Håp og kjærlighet er noe av det de savner mest i behandlingen. Her er rusavhengiges egne budskap.
- Bergens Tidende: Krossfesta Listhaug henta av studentar midt på natta
- Assange-bilde hengt opp i Bergen i natt
- Assange-bildet i Bergen tas ned av aktivister
- I natt hengte AFK opp bilde av Assange
- Krangel om Assange-bilde
- Tre menn tar ned Assange-bildet på Nygårdshøyden
- Listhaug-kunstneren om at Assange-bildet fjernes: Fraråder å by
- Assange – «The Persecution»
- Assange-bildet tilbake hos kunstneren
- Peter Singer
- NRK: Assange-utstilling fjerna frå mediehus: – Dette minner om sensur
- BT:Omstridt kunstverk blir hengt opp igjen etter protester
- Norske Billedkunstnere: Sensur av utstillingen «We Are Millions» er et angrep på ytringsfriheten
- Norske PEN
- Norske PEM: Sensuren ingen vil ta ansvar for
- AFK med ny Assange-protest på «Listhaug-hjørnet»
- Aftenposten: Dette kunstverket dukket opp ved Y-blokken i natt
- Gatekunst-utstilling på Bergensmeieriet
- NRK:AFK med nytt kritisk gatekunstverk
- Artikkel om Naji al-Ali
- Arbeidsdefinisjon av antisemittisme
- Julian Assange – helt eller skurk?
- AFK med gatekunstverk i Tromsø
- THE ART OF NURSING
- Sykepleien: Kreftsykepleieren som ble malt av AFK: – Jeg gikk på en smell
- NRK: Bildet gir et ubehag knyttet til åndenød, det å ikke få puste. Men det gir også håp
- Slippery Slopes
- Straff skader
- The Photo of the Yemeni Girl
- Yemen Girl Who Turned World’s Eyes to Famine Is Dead
- Byrådet i Bergen fjerner gatekunst etter massiv kritikk
- Art net: A 27-Year-Old Artist Is on Trial in Russia After Publishing Cartoonish Drawings That Promote an Accepting View of the Female Body
- Bilder av Yulia Tsvetkova
- Art Is So Scary”: Yulia Tsvetkova and the Suppression of Dissent in Putin’s Russia
- Vagina monologer
- Blue morpho butterfly
- HOME OF: The Blue Morpho Butterfly