Portaler Kunsthistorie Arkitekturhistorie Bygningsvern Terminologi Antikken Bysantinsk Middelalder Renessanse Barokk Klassisisme Romantikk Modernisme Bilder

Vi har av og til en feil på vising av sider. Det hjelper å laste dem flere ganger.

Reisealter

Fra Kunsthistorie
Gå til: navigasjon, søk
Reisealter fra Ålfoten kirke, Bremanger kommune i Sogn og Fjordane.
Del av treinnfatningen mangler.
Foto: Frode Inge Helland

Reisealter en liten steinplate som er innviet av biskopen. Det var i bruk i tidlig middelalder og kunne legges på ethvert bord og tjene som alter hvor som helst.

Reisealteret var ment til å brukes for å kunne avholde kirkelige handlinger uavhengig av kirkerom. Det innebar at man bla. kunne holde messer hjemme hos folk. I middelalderen skulle messen synges ved et innviet alter, og alteret skulle være av stein. Det var gjerne utført av av polert porfyr og innfattet i tre. og innviet av biskopen. Den hadde et areal som et vanlig brevark, og tykkelsen varierte rundt noen få cm. Steinen kunne også være ganske liten, bare noen få cm i kvadrat. Den var da gjerne nedfelt i en treplate. Under steinen kunne det også ligge en relikvie.

Det er ikke funnet så mange reisealtere i Norden og i Norge er det ikke bevart mer enn et par tre reisealtere, bla. fra Skjæveland og Ålfoten. Det antas at bruken av kirkealter i Skandinavia er fra den tidlige, kristne tiden da kirkebyggingen ennå ikke var kommet i gang for alvor.

Se også

Eksterne lenker

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Emner
Verktøy